Saga Dukli: Karpacki Artbook

Na zdjęciu widoczna grafika projektu Saga Dukli Karpacki Artbook. Pod obrazkiem z baśniową grafiką w kolorach złoto- niebieskich widać logotypy Równać Szanse, Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz Fundacji Civis Polonus

Czy marzysz o stworzeniu czegoś wyjątkowego i pełnego emocji? A może chcesz wziąć udział w projekcie, który pozwoli Ci poznać tajniki fotografii i sztuki storytellingu? To świetnie się składa! Ośrodek Kultury w Dukli we współpracy z Fundacją GraTy zaprasza młodzież z pasją do udziału w niezwykłej inicjatywie "Saga Dukli - Karpacki Artbook". To nie tylko warsztaty – to prawdziwa artystyczna przygoda, realizowana w ramach programu Równać Szanse, skierowana do młodzieży w wieku od 13 do 19 lat z Dukli i okolic.

Czym jest "Saga Dukli - Karpacki Artbook"?

To niezwykłe przedsięwzięcie, które wciąga jak wir emocji i sztuki. Projekt zakłada reinterpretację lokalnej legendy Dukli poprzez warsztaty storytellingowe, fotograficzne, graficzne, teatralne i stworzenie gry terenowej (questingu). Uczestnicy będą nie tylko zdobywać nowe umiejętności, ale również ożywią lokalną historię w formie wyjątkowego artbooka. "Artbook to coś więcej niż zwykła książka czy album. To manifestacja kreatywności i odwagi. To narzędzie do budowania tożsamości lokalnej i promocji kultury" - mówi Damian Piórko Ziemba, koordynator projektu z Fundacji GraTy.
Uczniowie szkoły w Równym biorą udział w prezentacji projektu Saga Dukli: Karpacki Artbook

Jakie są cele?

Głównym celem projektu jest rozwój kompetencji społecznych i emocjonalnych młodzieży oraz wzmacnianie ich poczucia przynależności do lokalnej społeczności. Inicjatywa skupia się na tworzeniu więzi społecznych, budowaniu zaufania oraz promowaniu lokalnej kultury i dziedzictwa. Zostanie pokazany potencjał małych ojczyzn, za którymi często kryje się niesamowita opowieść. Przekucie tego w grę terenową, warsztaty i wystawę sprawi że lokalna społeczność zobaczy jak wielka wartość posiadają. W przyszłości ma być to jeden z elementów planowanego produktu turystycznego, na podstawie legend i gawęd z Podkarpacia.
Uczniowie słuchają prezentacji projektu Saga Dukli Karoacki Artbook. W tle widoczny jest plakat programu Równać Szanse

Co będzie się działo w ramach projektu?

Uczestnicy będą mieli okazję wyrazić swoje pomysły i spojrzenie na lokalną legendę Dukli, biorąc udział w procesie tworzenia artbooka. Przez castingi do ról, warsztaty fotograficzne, dramy i graficzne uczestnicy będą rozwijać swoje umiejętności artystyczne i kreatywne. Stworzona zostanie gra terenowa, inaczej questing do która przeprowadzi uczestników po najważniejszych miejscach w Dukli i okolicy. Lokalizacjach z niesamowitą historią, będącymi śladami dawnych czasów i schedą po przodkach. Kulminacyjnym punktem będzie wernisaż, podczas którego efekty pracy zostaną oficjalnie zaprezentowane społeczności lokalnej. To wyjątkowa okazja do integracji z mieszkańcami, którzy staną się częścią tego artystycznego dzieła.

Jak dołączyć do "Saga Dukli - Karpacki Artbook"?

na grafice widoczny jest złoty tekst programu Równać Szanse oraz logotypy programu Równać Szanse, Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności, Fundacji Civis Polonus, Fundacji GraTy oraz Ośrodka Kultury w Dukli