Operacja Czysta Rzeka: Sprzątanie brzegu Wisłoka z Fundacją GraTy

Żyjemy w szybko zmieniającym się świecie, mamy dostęp do wielu zdobyczy technologicznych – ale rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z istnienia drugiej strony medalu. Dostęp do wszystkich udogodnień jakie mamy, pociąga za sobą “życie na kredyt” na naszej planecie. Na szczęście równocześnie zwiększa się nasza świadomość ekologiczna – i często jej rozwój zaczyna się od naszego własnego podwórka. Właśnie dlatego Fundacja GraTy postanowiła zakasać rękawy i wspólnie z gronem wolontariuszy uprzątnąć brzegi rzeki Wisłok w ramach kampanii społecznej Operacja Czysta Rzeka!

Operacja Czysta Rzeka – o co w tym chodzi?

Ciepło, coraz cieplej…

Wiosna to dobry czas na sprzątanie – wszyscy ochoczo zabieramy się za porządki w naszych mieszkaniach. Jednak czasem warto spojrzeć na słowo “dom” w nieco szerszym znaczeniu. Dlatego, jako mieszkańcy Ziemi, przynajmniej raz na jakiś czas powinniśmy wspólnymi siłami zadbać o to, żeby żyło się nam tutaj możliwie najlepiej i z dostępem do wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam matka natura. A to, wbrew pozorom, wcale nie jest takie oczywiste. Wraz ze zmieniającym się światem jesteśmy świadkami postępującego ocieplenia klimatu. Pociąga to za sobą także coraz większe ograniczenia w dostępie do wody. Na naszej szerokości geograficznej nie jest to może aż tak widoczne na pierwszy rzut oka ale… Na pewno zauważyliście że każde lato jest coraz bardziej upalne i suche niż poprzednie, prawda? Nasze pokolenia mogą być ostatnimi, dla których woda to coś oczywistego i ogólnodostępnego. To brzmi ponuro i groźnie – ale wciąż możemy temu zapobiec!

A to oznacza że…

Nadszedł czas na porządki!

Istnieje wiele organizacji i inicjatyw skupiających się na dobrostanie rzek oraz zbiorników wodnych. W Polsce w ścisłej czołówce tego typu działań znajduje się ogólnokrajowa akcja Operacja Czysta Rzeka, której sztabem może zostać zarówno szkoła, przedsiębiorstwo lub dowolna organizacja pozarządowa. Wystarczy tylko chęć do działania!

W tym roku ma miejsce już szósta jej edycja – i jak co roku gromadzi tysiące wolontariuszek i wolontariuszy, którzy wspólnie łączą siły, aby sprzątać brzegi polskich rzek. Na samym Podkarpaciu możecie włączyć się w działania jednego z kilkudziesięciu sztabów! Jednym z nich jesteśmy także my (Fundacja GraTy ma to do siebie że z energią i zapałem włącza się do wszelkich możliwych działań, które mogą być zmianą na lepsze – ot, trybik w machinie naprawiania świata 😉). Dlatego…

… dołącz do nas!

Bo już 13 kwietnia (w sobotę), między godzinami 10:00 a 16:00  mobilizujemy się w Krośnie! Na terenach zielonych przy moście na ulicy Okrzei, będziemy wspólnie oczyszczać brzegi Wisłoka. Event ekologiczny często oznacza dużo pracy – ale gwarantujemy, że połączymy to z dobrą zabawą! I żeby nie było: to nie są puste obietnice. O 17:00, po zakończonym sprzątaniu startujemy z Piknikiem Ekologicznym! Będziecie mogli wziąć udział w warsztatach gier planszowych oraz rękodzieła w duchu zero – waste! A co jeszcze? Cóż… Szykujemy dla Was małą niespodziankę, która urozmaici ten i kolejne GraTowe eventy plenerowe!😀

Jak włączyć się w działania sztabu Operacji Czysta Rzeka w Krośnie?

To nic trudnego!

Aby wziąć udział w tej akcji wystarczy kliknąć w ten link:

👉 https://tiny.pl/dthk7 👈

Po rejestracji zostaniecie wyposażeni w wyprawkę wolontariacką. A 13 kwietnia wspólnie wyruszymy na ratunek Wisłokowi!

To co, do zobaczenia? ☺️